Belastingcompensatie voor stijgende energielasten aangepast
De belastingcompensatie voor energielasten wordt aangepast, blijkt uit de vierde nota van wijziging Belastingplan 2022. Deze valt voor de gemiddelde huiseigenaar iets minder gunstig uit dan eerder is voorgesteld. Tegelijkertijd onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om huiseigenaren met een laag energielabel of een laag inkomen via de gemeente te helpen.
Minder belastingcompensatie
Via het verlagen van de belastingdruk wil het kabinet een deel van de stijging van de energienota compenseren. De energiebelastingvermindering wordt verder verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit wordt flink verlaagd.
Onlangs is door het kabinet besloten om naast huishoudens ook het MKB met een hoger energiebelastingverbruik tegemoet te komen. Het kabinet gaat deze compensatie bekostigen door de eerder aangekondigde belastingbesparing voor huiseigenaren te verlagen. Voor een huiseigenaar met een gemiddeld energieverbruik (3.180 kWh stroom en 1370 m3 gas) wordt de belastingbesparing voor 2022 lager. Van 482 euro (incl. btw) belastingverlaging in de oorspronkelijke plannen is dat met 23 euro (incl. btw) gedaald naar 459 euro (incl. btw) in de laatste plannen.
Gemeentelijke energietoelage
Naast de tegemoetkoming via de belastingen onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om met hulp van gemeenten een energietoelage te verstrekken. Die toelage moet huishoudens met een laag inkomen en huishoudens met energielabel E, F of G helpen de stijgende energielasten te dekken. Eind 2021 moet hier meer duidelijkheid over komen.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de toekomstige ontwikkeling van de energielasten. De onzekerheid zet de betaalbaarheid bij veel huishoudens onder druk. De compensatie via de belastingen zijn tijdelijk aangezien de belastingdrukverlaging alleen voor 2022 geldt. Ook kan het per situatie verschillen of de compensatie toereikend genoeg is voor de stijgende energieprijzen. Het is goed dat er via een energietoelage gekeken wordt hoe huishoudens met een laag inkomen en een slecht energielabel gericht geholpen kunnen worden. Snelheid is daarbij wel geboden. Daarnaast is het van groot belang dat de overheid fors inzet op het stimuleren van maatregelen die het energieverbruik verminderen zoals isoleren en zonnepanelen.
Bron: Vereniging Eigen Huis