Gemeenten overtreden wet met WOZ
Van nog maar een kwart van alle 390 gemeenten zijn de WOZ-waarden van woningen te vinden op het centrale wozwaardeloket.nl. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis.
Per 1 oktober moeten de WOZ-waarden van alle huizen voor iedereen kosteloos inzichtelijk zijn op het centrale loket. Maar in sommige gemeenten kunnen burgers nog niet eens informatie vinden over hoe ze aan waardebepalingen van woningen kunnen komen.
‘Onacceptabel’, zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. ‘Hiervoor is geen excuus. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden. Die openbaarheid moet er direct komen, minister Plasterk moet dat regelen.’
Doolhof
Uit de rondgang van de vereniging blijkt dat gemeenten een doolhof aan informatiebronnen hebben gecreëerd. Sommige gemeenten, zoals Alphen aan den Rijn, stellen onterecht beperkingen aan het aantal waardebepalingen dat mensen kunnen opvragen. Maassluis en St. Anthonis verstrekken de WOZ-waarden alleen per post. Een aantal gemeenten zegt dat ze hun gegevens pas vanaf maart 2017 kunnen aanleveren.
Al in 2013 is besloten de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. De ingangsdatum is meermaals uitgesteld om gemeenten tijd te geven hun gegevens op orde te krijgen en aan te leveren bij de Waarderingskamer.
Belasting
Huizenkopers die in onderhandeling gaan over de koopprijs hebben belang bij inzicht in de WOZ-waarden. En begin 2017 valt bij huiseigenaren de aanslag OZB in de bus. Een juiste WOZ-waarde van de woning is van belang voor een juiste aanslag. Als huiseigenaren WOZ-waarden van andere woningen kunnen inzien, kunnen ze beter inschatten of er reden is om bezwaar te maken. Voor erfgenamen is de woningwaarde van belang voor een correcte aanslag erfbelasting.
Bron: Vereniging Eigen Huis