Terug naar nieuwsoverzicht

Hoofdlijnenakkoord gepubliceerd! Wat betekent dit voor de VvE?

Na een langdurige periode van onderhandelingen hebben de PVV, VVD, NSC en BBB eindelijk overeenstemming bereikt. Vandaag is het 'hoofdlijnenakkoord' gepresenteerd, met aanzienlijke implicaties voor Verenigingen van Eigenaars en appartementseigenaars.

Verbod op (enkel) gasgestookte ketels per 2026

Een interessant punt uit het hoofdlijnenakkoord is het definitief schrappen van de verplichting voor appartementseigenaars en grondgebonden woningeigenaars om na 2026 minstens een hybride ketel te plaatsen. Hierdoor blijven gasgestookte installaties langer wettelijk toegestaan als verwarmingsmiddel.

Slecht nieuws voor de zonnepaneel-eigenaar

Naast het hoofdlijnenakkoord is er ook een ‘Budgettaire bijlage’ gepubliceerd, die dieper ingaat op de financiële aspecten van het akkoord. Hierin worden enkele opmerkelijke zaken genoemd die niet specifiek in het hoofdlijnenakkoord worden besproken, zoals:

  • Het afschaffen van de salderingsregeling voor kleinverbruikers vanaf 2027.
  • Het verlagen van het tarief in box 3, waarvoor 100 miljoen euro wordt vrijgemaakt.
  • Een verlaging van de belasting op energie, vooral aardgas, wat voor een gemiddeld verbruik van 1.050 m3 aardgas kan resulteren in een voordeel van ongeveer 29 tot 50 euro per jaar.

Sommige van deze maatregelen hebben aanzienlijke gevolgen voor VvE’s. De combinatie van het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027 en het verminderen van innovatiegelden voor batterijen zal de aantrekkelijkheid van investeren in zonnepanelen verminderen. De exacte impact van het hoofdlijnenakkoord op VvE’s wordt momenteel verder onderzocht. 

Bron: VvE Belang


Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht