Terug naar nieuwsoverzicht

Microwonen rukt op

Om de huur of huizenprijs te drukken, zijn met name in de Randstad steeds meer mensen bereid kleiner te wonen. Projectontwikkelaars spelen daar met de bouw van microwoningen slim op in. Zo zijn in maart alle vijfhonderd micro-appartementen van het nieuwbouwcomplex Change in Amsterdam, volledig bewoond.

In huis is het telefoontafeltje allang verdwenen, boekenkasten worden zeldzaam, de televisie wordt steeds platter en de cd-verzameling is vervangen door een abonnement op Spotify. Jonge stedelingen gebruiken bovendien vaker de stad als verlengstuk van hun woonkamer: de afspraak voor een koffie of een borrel gebeurt steeds meer buitenshuis. Dan heb je aan dertig vierkante meter meer dan genoeg.

Compenseer op de juiste manier

Het Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) adviseert verder: compenseer het beperkte aantal vierkante meters met grote, hoogwaardige gemeenschappelijke ruimtes. En pak royaal uit met de entrée van het gebouw.

Met toegang tot razendsnel internet, een inpandig restaurant, mediazaal, binnentuin, wasmachinezaal en een stalling voor 250 scooters en 500 fietsen, voldoet Change ruimschoots aan die eisen. Het reikt verder met diensten als een uitzendbureau, leenauto’s en het bieden van meubilair en apparatuur (televisie, stofzuiger) voor een paar tientjes per maand.

Prognoses

Volgens het CBS zal de vraag naar kleine woningen voor eenpersoonshuishoudens zeker verder groeien. Van de 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat inmiddels 38 procent uit één persoon. Het aandeel alleenwonenden zal tot 2045 waarschijnlijk blijven stijgen.

In de augustus editie van 2016 had Vastgoed Magazine een interview met de initiatiefnemer Ralph Mamadeus. Lees hier het volledige interview online.

Bron: Volkskrant-Vastgoedactueel

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht