Terug naar nieuwsoverzicht

Woningtekort loopt op

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft onverminderd groot, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt bereikte afgelopen maand de recordwaarde van 120 punten. Keerzijde van het optimisme is dat in steeds meer regio's de vraag naar woningen het aanbod flink overstijgt. 

Vooral in de Randstad is het aanbod schaars en wordt het steeds lastiger een passende koopwoning te vinden. Nieuwbouw kan de toenemende vraag niet bijbenen. Door het groeiend aantal huishoudens zijn jaarlijks 70.000 tot 80.000 nieuwbouwwoningen nodig.De afgelopen jaren is structureel te weinig gebouwd, waardoor het woningtekort alleen maar toeneemt. Zo worden dit jaar niet meer dan 50.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Grote risico's 

Juist in de drukke en populaire gebieden van het land wordt het minst gebouwd. Veel Randstedelijke gemeenten geven beperkt bouwgrond uit, waardoor de druk op de lokale en regionale woningmarkt alleen maar groeit, met sterk stijgende prijzen tot gevolg.

Om toch aan een woning te komen, nemen kopers steeds grotere risico's. Ze zetten bijvoorbeeld al hun financiële reserves in, of zien al dan niet gedwongen af van het financieringsvoorbehoud om kans te maken op een koopwoning.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Volgens Vereniging Eigen Huis kan het regionale woningbouwbeleid niet langer aan alleen de gemeenten worden overgelaten. De vereniging wil dat zij samen met de provincies plannen ontwikkelen, zodat het aanbod beter aansluit op de vraag. 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Geplaatst op:
Vorig nieuwsbericht Volgend nieuwsbericht